Episk Resa Del 35 - Pancake rocks

Efter Frans Josef är nästa turistattraktion efter vägen. på väg norrut,  Pancake rocks. Så jag fick ännu en stenformation till min samling. Jag älskar stenformationer och märkliga klippor av någon outgrundlig anledning.
 
Jag har en kompis som hade varit här bara ett par veckor innan oss och hon sa att det var så ovärt att fara till Pancake Rocks: "It´s just some rocks", som hon sa. Men allting är som bekant relativt. För en som är ute efter fart och fläkt och gillar städer kanske det inte är värst spännande att titta på en sten, men för mig som älskar natur, märkliga fenomen i naturen och ordet natur är det ju rena julafton! Det är läckert vad naturen är kapabel till att tillverka med bara hjälp av vind och vatten!
 
Att vädret var lite lätt galet då vi var där var bara ett plus. Blowholen sköt vatten som besatta och havet gjorde så mycket oväsen så man inte kunde höra sig själv tänka, det var grymt helt enkelt.
Exalterad Elin vid coola formationer!
Mycket vackert!
 
Klicka på bilderna för förstoring.
 
 
Hur kan man INTE tycka att det här är coolt?
 
Mega blowhole. Man vart blöt om man stod på fel ställe.
 
Ännu en bra dag i ett jävligt bra land!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Video - Bungy/Canyonswing

Jag har lagt upp videon från Bungyn och Canyonswingen vi gjorde i Queenstown. Skrattar gott varje gång jag ser Håkan göra alla tänkbara emotionella utspel. Jag är mest bara tråkig. Jag hatar mig själv! Nä det gör jag såklart inte. Jag älskar mig. Hur som helst! Här är videon!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Episk Resa Del 34 - Fox and Franz Josef glacier

Fox glacier ligger inte speciellt långt ifrån Franz Josef glacier. Vi dök upp i förstnämnda mitt i spöregnet. Vi mötte två andra turister på väg upp mot glaciären men det var också dom enda vi mötte i Fox. Vilket förvisso var förståeligt men vi hade ingen lust att stanna där i flera dagar och vänta på bättre väder. Vi tog på oss allt regnavisande vi hade med oss och härdade ut kan man säga! Jag ville så gärna stryka en punkt på min lista: "Glaciär". Tyvärr har jag ständigt höga krav på vad som räknas som en listpunkt och inte. I det här fallet tycker jag nog att man faktiskt måste ta på glaciären. Man måste ställa krav annars blir allt för lättvindigt. Och så kan vi ju inte ha det!
 
Eftersom det var storm så var det inga turer på g (måste betala locos för att få röra glaciären, dom påstår att den är "farlig". Nä, men seriöst så måste man ha guide för att kunna springa omkring på den där grejen). Vi tog aldrig på glaciären helt enkelt. Vi kom oss inte ens i närheten pga av rasrisk. Vi fick stå ett par meter ifrån själv början av glaciären. Inte superspännande direkt men omgivningarna var väldigt vackra åtminstone!
Slingriga floder i stenhavet. Coolt!
 
Här rinner glaciären iväg i bitar... Jag började undra om det kanske inte fanns något kvar att titta på och det var därför dom hade stängt av hela parken!
 
Som taget ur en skräckfilm.
Jag och mitt väldigt röda paraply!
 
Klicka på bilderna för förstoring.

Frans Josef Glacier
Frans Josef var lite bättre, det coola var nog egentligen omgivningen runt om, samma sak som i Fox. Här fick man inte heller gå i närheten och än en gång grusades mina planer att ta på glaciärer. Det lilla vi såg tyckte jag såg ut som en grushög med lite gammal överblivet is från ishallen uppepå. Så jag har kvar min punkt på listan till en solig dag istället! Men det var en rätt kul dag ändå. Fick bo på motell för halva priset pga elavbrott. Och i samma veva vi öppnade dörren till motellet gick strömmen igång igen. Genomblöta av regn kunde vi inte bli gladare. Varmdusch och sen gratis Wi-fi under täcket. Jaaa! Det fanns en gud!
Håkan är cool som vanligt.
 
Klicka på bilderna för förstoring.
 
Dal av död tycker jag det ser ut som.
 
Håkan fastnade ute på en liten sten-ö i floden, ååååh neeeej! (Jag kommer bli en stor skådis någon dag)
 
Håkan... ler?
 
Jag säger inte att man INTE ska fara till dessa glaciärer. Vi hade otur med vädergudarna och av det jag sett på bilder och filmer av andra människor som varit där ser det ju onekligen häftigt ut. Men jag känner väl samtidigt att jag inte missade så mycket. Såna där isbitar finns ju lite varstanns i världen. Jag kommer få min revansch!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Episk Resa Del 33 - Vägen mot Franz Josef

 Vi hade nu lämnat Wanaka och tuffade vidare i våran suveräna Nissan Sunny. Vi såg massa märkliga naturfenomen som inte är speciellt omnämnda i guideböckerna, men vägen i sig är en turistväg och nämns ibland, alldeles för sällan, den förtjänar mer uppmärksamhet! (Väg 6) Om man bara håller sig till väg 6 så lär man lägga märke till dessa förunderliga fenomen. Om man inte råkar sitta och halvsova efter vägen... GÖR INTE DET! Av fler än en anledningar.
 
Topp 10 vackra vägar
Vägen upp till Franz Josef är en väldigt spektakulär väg, det går från berg till skog, till strand, till djungel, till betesmarker. Allting inom ett par mil ifrån varandra. Det är inte många stunder man tänker: "Fan vilken tråkig och banal väg jag kör på." Eller rättare sagt: det finns INGA såna stunder då man tänker så. Det är absolut en av mina topp 10 vackraste vägar jag kört på.
Otroligt vackert!
 
Apostlarna
Det första skitcoola vi kom till var den Nya Zeländska versionen av dom 12 apostlarna. Inget som vi hade hört något om givetvis. Nya Zeländarna be like: "Whatever, vi har så mycket fett i vårat land så några stenar i havet är väl inte så märkvärdigt?" Och dom fiktionella Nya Zeländarna som enligt egen utsago skulle ha sagt det här, har rätt! Det är fan inte så märkvärdigt när man ser allt det andra i naturväg Nya Zealand har. Men om man försöker bortse från allt det extremt märkliga i det här landet och försöker njuta av stunden istället så är ändå kusten otroligt vacker just här. Och vi hade inte ens tur med vädret!
NZ 12 Apostlar, eller kanske 8... vilket som!
 
Mordor 2
Jag hittade ett Mordor berg som jag tyckte skulle passa ännu bättre än det faktiska Mordorberget. Det finns faktiskt sådana yrken där ute, dom som har som jobb att hitta platser att filma olika scener på till feta hollywoodrullar. Det låter som ett drömyrke tycker jag! Arbetsgivare till dess yrken kan se detta som min CV!
Mordor 2.
 
Den tudelade floden
Ännu ett naturfenomen som jag vart väldigt fashinerad över var den tudelade floden. Den rann där efter vägen som om det inte vore något konstigt alls med den, Jag vet inte ens om folk som körde förbi la märke till den. Men på flera ställen kom svarta floder in i den bruna och dom båda rann sedan vidare, sida vid sida. Det var bland det coolaste jag sett! Nästan som olja och vatten. Jag har inte läst någonstanns om en stor oljeolycka så jag hoppas fortfarande bara på märkligt naturfenomen!
Hur läckert som helst!
 
Missa inte dom små sakerna!
Hittade en mini-national park, som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på, som övriga turister (som inte var speciellt mågna sådär i slutet på säsongen) verkade överse och helt sonika bara körde förbi. Men vi gav det en chans och det visade sig vara en massa gröna floder med vita stenar och gröna träd runt. Mycket vackert! Jag tycker det var väldigt skönt att få strutta omkring för oss själva mest hela tiden på dessa mindre turistiga attraktioner. Och natur är alltid trevligt!
Vi är fåniga, javisst! Jag håller bara med.
 
Ovädersdrabbade
Tillslut stötte vi på det extremt dåliga väder som drabbat den södra ön med översvämningar, jordskred, träd som fallit över ledningar och vägar. Vi hade lyckats undvika detta väder i två veckor eftersom vi alltid kört runt eländet. Inte med mening utan snarare bara för att väderguden gillade oss just då. Hur som helst så kom vi ifatt slutet på stormen. Vi fick spöregn i ett par dagar helt enkelt. Inget skitjobbigt direkt. Men så såg vi något väldigt coolt inne i ovädret också. Det såg ut som himlen trillat ner, bokstavligt talat! Bland det häftigaste jag sett!
Himlen har trillat ner!
 
Vi kom fram tillslut, men det tar jag i nästa inlägg!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Episk Resa Del 32 - Wanaka, Puzzlingworld

Efter sjukhusvistelsen i Dunedin drog vi vidare på våran roadtrip genom Nya Zealands södra ö, vi var nu i Wanaka för att gå på Puzzlingworld. Det är en alldeles fånigt rolig liten värld att vara i. Bara massa flummiga pussel, illusioner och labyrinter. Det var skitkul! Vi vart som barn på nytt och sprang omkring som galningar och fnissade åt allt. V tacklade bort barn, som verkligen var barn, från attraktioner och tryckte på alla knappar vi kom åt. Vi fick en hel del fåniga bilder från dagen. Snilleblixtar om poser som verkade geniala då fungerade inte så bra i verkligheten, men det skiter vi i, för vi hade en riktigt rolig dag!
Här var tanken att det skulle se ut som jag föll ner i ett hisschakt. Det gick väl si och sådär med den idén.

Parkbänk utan ben, det ni!
 
Ett instrument, istället för att låta så lyste det om strängarna istället. Man kan ana på Håkans ansiktsuttryck att det var en ganska spännande leksak!
 
Blivande klassiker!
 
Klicka på bilderna för att få en förstoring.

Vatten som rinner uppåt. Eller gör det? Dumdumduuum! (spännande bakgrundsmusik)
 
 Massa kul!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Episk Resa Del 31 - På väg till sjukhuset

Som jag berättade i Episk Resa Del 30, så hade jag skadat mig litegrann när vi körde downhill mountainbike i Queenstown och eftersom jag har så "unika" handleder vart vi tvingade att åka tillbaka till Dunedin för att träffa en specialist. Men varför inte sightsea litegrann när man nu lix är på en ny väg, tänkte vi? Sagt och gjort! Det fanns vackra saker att se även efter denna okända väg, men så är Nya Zealand ett väldigt spektakulärt land också. Det var dock lite svårt att fokusera på det vackra runt om oss med allt det onda i mina handleder och min skalle, men ibland när solen kikade fram mellan molnen så kände jag inget annat än ren glädje. Vi hittade en hel del supermysiga ställen efter vägen och en del lustiga med! Man ska aldrig sluta uppskatta dom små sakerna i livet!
Fann en sån fantastiskt vacker bro i, jag tror det hette "Millers flat" men är inte helt hundra. Det var iaf en by nånstanns mellan Queenstown och Dunedin.
 
Som vi undrade vad innebörden av ett femtiotal Bh:ar hängandes på ett staket utmed vägen hade. Jag fick vänta ända tills vi kom tillbaka till Sverige för att få chansen att googla detta fenomen. Svaret var ganska komiskt och du hittar det här.
Hittade en stor fruktskål i Cromwell att roa oss med! Här hade jag dock lite svårt att dra på smilbanden. Det gjorde ont som fan!
 
Härliga höst, du är så vacker med alla dina färger! Sen att NZ är skrämmande vackert ändå gör inte saken värre.
 
Vi hittade en väldigt stenig nationalpark som jag inte minns namnet på! jag är sämst! Men i vart fall var den inte super spektakulär jämförelsevis med andra parker som finns i det här landet. Men klart värt stoppet ändå, det var en hel del lustiga stenformationer där ute!
 
 Vi bråkade inte... allt var friiiid och frööööjd heeeeeeeeela tiiiiiiiiden!
 
 
Lustig natt
Väl framme i Dunedin fick jag sitta på sjukhuset fram tills klockan var 10 på kvällen. Håkan satt ute i bilen och huttrade medans han väntade. Snälla som personalen var tyckte dom att det skulle bli svårt för mig att hitta boende sådär sent på kvällen, så dom lät mig få en sjukhussäng för natten. Jag fick till och med mat på sängen! Så där satt jag och mös under mitt täcke medans Håkan satt där ute och hackade tänder i takt med regnet som smattrade mot rutan. Jag berättade för en sjuksköterska om min stackars pojkvän i bilen (lite sympati har jag trots allt i kroppen), sjuksköterskan gick genast in i nåt sorts protection-mode och bad mig ringa "den stackars pojken" för han skulle minsann få sova på hans soffa den natten! Sagt och gjort. Håkan sov på en främmande sjuksköterskas soffa och jag sov i en ovanligt fluffig sjukhussäng. Så vi fick en riktigt bra och billig natt! Och en lustig historia att berätta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Miljötänk med Blocket

Vi har hunnit med mycket sedan vi flyttade tillbaka till Sverige från Australien. Vi har båda fått jobb och vi har även införskaffat en lägenhet, som jag älskar! Sedan fick vi det roliga uppdraget att fylla lägenheten också. Vi ägde som bekant ingenting för ett par månader sedan, knappt mer än kläderna vi bar på kroppen. Eftersom vi har blivit begagnat-frälsta så föll valet på möblemang helt enkelt på att skanna igenom annonserna på Blocket.
 
Allt finns ju på Blocket! Från minsta kaffekopp till hela lägenheter. Det kan även ha gått till så att vi fann lägenheten via Blocket... Hur som helst, jag kommer aldrig köpa en ny möbel igen i resten av mitt liv. Det finns så otroligt mycket snygga prylar som folk vill bli av med som bara väntar på att bli funna. Den enes skräp är den andres skatt som man brukar säga! Jag känner mig som en hjälte i miljötänk. Återanvända gamla grejer och inte bidra till köp-och-släng-samhället, det gillar jag! Inte nog med att jag och sambon är miljöhjältar, vi sparar även pengar som attans också.
Våran ny-gamla skitsnygga och skitsköna soffa. Nypris: 14.000kr, vi köpte den för: 4.000kr. (Ka-ching!)
 
Säng inklusive allt! Madrasser, ramen och skyddsmadrass, nästan helt ny! Med världens skönaste madrasser. Nypris: ca 9.200kr, vi köpte det för: 2.700kr. (Ka-ching!)
 
Jag känner mig så nöjd! Vi fick precis vad vi ville ha och till inte ens en tredjedel av priset. Allt annat på bilderna är också second-hand givetvis. Allting förutom sängkläderna och kuddarna. Jag borde få anställning på Blocket som levande reklampelare: "Hej, välkommen till mitt hem, jaha den där? Blocket. Ja den där är också från blocket. Ja precis, blocket!" Annars så tycker jag att jag åtminstone förtjänar en ministerpost hos miljöpartiet!
 
Tjo bre!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Episk Resa Del 30 - Downhill Mountainbike

Ja, vi var alltså i Queenstown, Nya Zealand och testade på allt som man kunde tänkas få hög puls av. Håkan hade en punkt på sin bucketlist som jag redan hade bockat av på min när jag var i Österrike, nämligen Downhill Mountainbike. Jag älskar att flyga som vinden utmed bergssidorna, med träd svischandes förbi huvudet i minst 30knyck, så jag var inte alls svårövertalad då Håkan kom med förslaget.
 
Det här är den ultimata adrenalinrushen och jag rekommenderar alla att pröva åtminstone en gång. Jag gick som tur var en kurs för att lära mig grunderna så jag vågade satsa lite hårdare än Håkan, som för första gången prövade på att cykla nerför ett berg. Det är en konst och jag blir ständigt imponerad på hur sjukt fort, dom som kan det där, kör! Men så insåg vi också att riskerna med sporten är mycket verkliga (se senare avsnitt).
 
Mitt i Queenstown har dom en utmärkt bikepark med lifter och utsikt över hela staden inklusive fjorder. Det är otroligt vackert. Men man har inte riktigt fokusen på utsikten mer än när du stannar för att pusta ut en stund. För det är världens träningspass! Speciellt dyrt är det inte heller, jag tror vi betalade runt $85NZD för 6h hyra av cykel och utrustning och det var inklusive obegränsade lifter under dom 6timmarna. Jag vill hålla på med den här sporten jämt! Får nog flytta till Österrike helt enkelt...
Inga vinklar äro omöjliga för en GoPro!
 
Jag svischar förbi Håkan.
 
 Den otroliga utsikten!
 
Håkan är djupt koncentrerad.
 
Gopro - snarare Goembarrassment
Min hjälm strulade och kepsen som sitter på den trillade ner framför ögonen hela tiden, lösningen? Vi tog helt sonika bort kepsen. Vi skulle ju lix bara åka ner en gång till... Det visade sig vara mycket dumt. För GoPro fans som vi är hade jag ett X antal kameror utplacerade på cykel och kropp. Så lossnade givetvis en av dessa kameror, åkte in i bakhjulet och det tog tvärstopp på cykeln. Jag flög över styret och gjorde som man inte ska göra, av ren reflex, ta emot med händerna. Där kepsen på hjälmen skulle ha suttit och skyddat mitt ansikte och panna fanns nu ett hack i pannbenet istället. En handled ur led, den andra stukad, uppskrapade knän och händer och en rejäl hjärnskakning gjorde det lite svårare att campa ett tag framöver. Men det som inte dödar det härdar! Jag fick ju en jävligt cool video iaf;-D
Så kan det gå! Fast det var klart värt det:-D
 
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Episk Resa Del 29 - Riversurfing och Jetboat

Vi fortsatte stilla vårat adrenalinbegär i Queenstown. Denna gång med ett iskallt dopp i en jävligt blå fors. Vi testade helt enkelt riversurfing. Jag har inte speciellt många fobier i livet, men vatten är en av dom. Och jag kickade min rädsla i röven! Jag kan nog säga att jag även är rädd för att frysa så jag övervann även den fobin. Riversurfing är som bodyboarding fast inte i havet utan i en fors. Med risk för att dras under strömmar och eventuellt frysa till döds. Kanske inte det sistnämnda, men det kändes så i vart fall. Riversurfing var sjukt kul! Men också extremt obehagligt. Både för kylan och för dom gånger du hamnade under vattentytan. Kylan var det som verkligen tog död på en. Jag orkade inte ens kicka där på slutet utan bara gav mig hän till forsen vrål. Flöt omkring som en gammal petflaska och vart tvungen att bli räddad av instruktörerna hela tiden. Men jag tror att dom bara tycker det är roligt! Eller? Som tur var är det en hel del lugnare ställen så man kunde vila ut mellan dom vilda forsarna. Vi fick även hoppa lite från klippor också, men det är inget som jag uppskattar speciellt mycket så det överlämnar jag helst åt andra. Allt som allt var det en mycket värd tur som jag rekommenderar starkt!
Uppe på klippavsatsen. Otroligt vackert! Och då hade vi ändå riktigt dåligt väder.

Kärlek i vatten.
 
Mördardelen.
 
Klicka på bilderna för förstoring.
 
Lugnet före stormen!
 
 
Shotover jet
Vi prövade även på en annan aktivitet som också har med både vatten och kyla att göra och det var Shotover Jet. Vi fick dock inte ha någon typ av kamera med oss på den aktiviteten vilket gjorde oss lite förbannade (läs jävligt). Men eftersom vi redan hade betalat så kunde vi inte gärna bara skita i det utan satte oss surandes ner bland övriga resenärer som var ovanligt glada pensionärer. Ja, det var vi och ett gäng pensionärer. Antingen var vi supertöntar eller så var det dom som var ultracoola, det är lite svårt att avgöra. Anywho.. Jag rekommenderar att du går in på ShotoverJets hemsida och kollar videor, för JAG-HAR-INGA-OCH-JAG-ÄR-INTE-BITTER! Men det var riktigt kul ändå, inte så superspännande direkt men det är extremt vackert i dom där floderna. Man blir otroligt imponerad av båtförarnas skicklighet och jag kanske eventuellt bad en att gifta sig med mig (sorry Håkan, jag föll för stämningen). Kul dag hade vi trots sura miner i början!
En bild på ett annat gäng som for före oss fick det bli åtminstone!

Klicka på bilden för förstoring.
 
Fan, magiskt vackert. Det är allt jag kommer på att säga.
 
Då fick jag stryka två punkter till på listan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

internet katastrof!

Jag har inte skrivit på ett tag. Jag har inget internet. Det gick bra dom första 4 veckorna, men nu har jag och Håkan gjort ett fort i varsin ände av lägenheten och ett mindre krig utspelar sig mellan oss med datortillbehören! Att det skulle vara så jobbigt att inte ha tillgång till världsvida webben trodde jag inte. Hur överlevde vi 90-talet egentligen? 
 
Jag ska köpa ett pussel. Eller ännu bättre! Jag ska tillverka ett pussel och sedan lägga det! Jag bloggar om det då jag har internet igen!
 
Tjo bre!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Gå till toppen

Personligt


Gör Wickedmuffin till din startsida!